Wat moet je regelen als je auto naar de sloop gaat?

Je hebt een auto en die moet naar de sloop. Je weet soms niet wat je allemaal moet regelen. Een auto naar de sloop brengen is niet moeilijk. Je moet alleen weten hoe het werkt. Dat kun je hier verder lezen.

Voorwaarden van een auto laten slopen

Een auto laten slopen is alleen mogelijk bij een erkend sloopbedrijf. Je hebt dan het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode nodig. Is het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode niet meer voorhanden dan kun je gratis een demontagecode aanvragen. Met de demontagecode kan een sloopbedrijf het voertuig afmelden.

Hoe komt de auto bij het sloopbedrijf?

Je neemt eerst contact op met een sloopbedrijf naar keuze. Het moet wel een erkend sloopbedrijf zijn. Deze kun je vinden via de RDW locatiewijzer. Je brengt dan het voertuig naar het sloopbedrijf. Je hebt het kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. Heb je deze niet meer kun je een demontagecode aanvragen en die meenemen met een geldig legitimatiebewijs.

De medewerker van de sloop meldt het kenteken dan af in het kentekenregister. Je krijgt als eigenaar van de auto een vrijwaringsbewijs. Je hebt dan bewijs dat de auto niet meer op je naam staat. Met het vrijwaringsbewijs in de handen bel je de verzekeringsmaatschappij om de verzekering stop te zetten. De wegenbelasting hoef je zelf niet te regelen, dat gebeurt automatisch.

Je auto naar de sloop, dit zijn ook belangrijke punten

Wanneer je een demontagecode hebt aangevraagd, dan is na ontvangst van de code het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode niet meer geldig. De demontagecode is vier weken geldig na ontvangst. Als je een of beide kentekenplaten niet meer hebt van de auto, dan hoef je deze alleen nieuw te kopen als je met de auto zelf wilt rijden naar de sloop.

Je mag niet de weg op zonder kentekenplaten. Breng je de auto naar de sloop op een trailer, dan zijn geen nieuwe kentekenplaten nodig. Het is wel verstandig om van tevoren aan het sloopbedrijf aan te geven dat je een of beide kentekenplaten niet meer hebt.

Hoe vraag je een demontagecode aan?

Je kunt een demontagecode op verschillende manieren aanvragen. Dit kan gemakkelijk online via DigiD, maar ook met een eHerkenning of met een RDW-certificaat. Je hebt dan de meldcode nodig. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van je voertuigidentificatienummer (VIN) Met de RDW kentekencheck kunt u deze vinden.